Stokka Brannteknikk

Nøkkelsafe for Brannvesenet

OBS Innstallasjonsnøkkel bestilles separat

Solid konstruksjon

 • Enkel installasjon
 • Alarmkontakt
 • Omstillbar lås

Introduksjon

Meget solid konstruksjon for å tilfredsstille FG krav. Konstruert for enkel installasjon i de fleste typer vegger. Laget i samarbeid med brannvesenet.

Anvendelse

Nøkkelsafen monteres i fasade og brukes for oppbevaring av kundenøkkel til bruk for brannvesenet.

Funksjonsbeskrivelse - lås

Nøkkelsafen levereres låst & innstillt på arbeidsnøkkel. Arbeidsnøkkel brukes til å åpne Nøkkelsafen samt låse denne etter montering. Etter ferdig montering/tilknytting utfører brannvesenet omstilling til sin unike brukernøkkel. Etter omstilling kan ikke annen nøkkel, utenom denne unike brukernøkkel, låse opp Nøkkelsafen. Låsen kan stilles om til 720.000 ulike brukernøkler. Ved tap eller tyveri av slik nøkkel kan brannvesenet raskt stille om låsen til ny brukernøkkel. Tidligere brukernøkkel kan da ikke åpne Nøkkelsafen.

Alarm

Nøkkelsafen levereres med en microbryter. Alarm utløses ved sabotage på ledning eller ved åpning av Nøkkelsafen.

FG-krav

For virksomhet beskyttet med godkjent automatiskt sprinkler - eller brannalarmanlegg tillates montert utvendig Nøkkelsafe hvis følgende bestemmelser er oppfyllt:

 1. Montasje
  1. Nøkkelsafens lokk og feste i vegg må motstå minst 1,0 tonns trekk- og skyvkraft i alle plan.
  2. Nøkkelsafen må være slik at den flukter med veggens utside.
  3. Nøkkelsafen må være tilknyttet godkjent stasjonstilknyttet brannvarslings/ innbruddsalarmanlegg. Tilslutning til den interne sentralen må være på egen sperret og overvåket sløyfe. Tilkobling til nøkkelsafer skal brytes og alarm utløses dersom boksen trekkes ut av sin befestigelse i veggen. Alarm skal også utløses når lokket åpnes med rett nøkkel.
  4. Nøkkelsafens låsenhet må være sikret mot dirking med minst 7 stifter, skiver eller tilholdere. Låsenheten skal også være borbeskyttet.
 2. Nøkkelrutiner/ansvar
  1. Hovednøkkel må ikke oppbevares i nøkkelsafen når alarmanlegget er satt ut av funksjon.
  2. Brannsjefen er ansvarlig for betryggende nøkkelrutiner i forbindelse med oppbevaring / utlevering og innkreving av nøkkel.
  3. OBS! Det anbefales å benytte nøkkelsafer med omstillbar lås. Dette for å unngå skiftning av lås ved tap av nøkkel.
   I tillegg til ovennevnte poengterer vi at det IKKE finnes krav vedr. monteringshøyde. Konferer med det lokale brannvesen og bruk skjønn!

Spesifikasjoner

Elektrisk

Mikrobryter
Potensialfri NC (24V, 1A)

Mekanisk

Mål (B x H x D)
218 x 155 x 95mm

Farge
Lakkert beige

Vekt
6700g inkl. lås

Materiale
Stål

Materialer

 • Blankt flattstål S235 JRG2+C
 • Kaldvalsede plater DC01 AM
 • Varmvalsede plater S235JR / NVA
 • Vinkelstål S235JR / NVA
 • Rustfri AISI 303 stangstål Automatkvalitet. (Hengsler)

Overflatebehandling

 • Forbehandlet med kromat, blå eller alternativt gul
 • Lakkert med pulverlakk RAL7038 halvblank

Montering

Nøkkelsafen kan i prinsippet monteres i de fleste type vegger, stål, betong, murstein og treverk. Det er viktig at Nøkkelsafen felles inn slik at bare safedøra er tilgjengelig fra utsiden og i flukt med ytterveggen.

Krav til monteringshøyde finnes ikke. Bruk eget skjønn eller er du i tvil, spør brannvesenet/ teknisk etat. NB! Nøkkelsafen skal alltid monteres høyrehengslet.

Sjekk hva som finnes på innsiden av vegg, i vegg (rør, ledninger etc.). Det er viktig at Nøkkelsafen monteres slik at den skal kunne åpnes helt med nøkkel stående i døra (dette for at brannvesenet skal kunne komme til med omstillingsverktøy). Dersom nøkkelsafen av ulike grunner må installeres på høykant, er det viktig at den monteres slik at døra slås ned i åpen tilstand.

Nøkkelsafen skal festes så godt til underlaget at den minimum tåler 1 tonn trekk eller trykk uten at den løsner. Bruk f. eks. ekspansjonsbolter eller store franske treskruer som ankerbolter til siden og/eller i bakveggen på nøkkelsafen. Det er ferdigborede hull i nøkkelsafens innside til dette bruk.

Det skal trekkes en skjult signalkabel fra nøkkelsafen til brannsentralen eller til altellsenderen. Monter mikrobryteren slik at, når nøkkelsafen er låst, er det en hel sløyfe i ledningsnettet som brytes når nøkkelsafedøra åpnes. Benytt derfor de to bakerste stikkene på mikrobryteren.

Forslag til utstyr som kan brukes ved montering av Nøkkelsafen; En stor slagdrill/pigghammer. Vinkelsliper med kappeskive for betong eller stål. Håndverktøy som hammer, meisel, skrutrekkere, fastnøkkel. Verktøy for fuging rundt nøkkelsafen som byggeskum eller mørtel.

NB Nøkkelsafen må alltid låses etter ferdig montering.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter